"ЧТО ПРОИЗОШЛО 22 ИЮНЯ 1941 ГОДА?" - НА НЕМЕЦКОМ!

С сегодняшнего дня моя первая книга, исторический очерк "Что произошло 22 июня 1941 года?", впервые вышедший в бумаге в 2006 году и с тех пор трижды переиздававшийся и затем опубликованный на сайте LITRES в электронном виде - доступен НА НЕМЕЦКОМ ЯЗЫКЕ!

https://litres.de/aleksandr-usovskiy/was-geschah-am-22-juni-1941/

ТРЕТЬЯ КНИГА "ОДИССЕЯ КАПИТАНА САВУШКИНА" СЕГОДНЯ ЗАВЕРШЕНА!

Сегодня, в 14.50 пополудни, закончил работу над романом "Кровавый Дунай" - третьей частью тетралогии "Одиссея капитана Савушкина". В книге группа дальней разведки попадает в Будапешт накануне начала его осады - и остаётся в нём до попытки прорыва остатков гарнизона из Буды на северо-запад.
Получилось вроде неплохо, с пятницы книга будет доступна на LITRES.

"КРОВАВЫЙ ДУНАЙ" - В РАБОТЕ!

С сегодняшнего дня начал работу над третьей книгой серии "Одиссея капитана Савушкина" - романом "Кровавый Дунай". Действие в книге будет происходить в столице Венгрии с ноября 1944-го по январь 1945 года. Пока изучаю документы той поры, в том числе мемуары Фриснера, командующего группой "!южная Украина". Ну и политическую подоплёку тек событий, понятное дело. С удивлением выяснил, что первые контакты на предмет капитуляции Хорти завязал с англо-саксами ещё осенью сорок второго. Старик явно что-то знал....

A magyar felkelés, 1956-os: a hóhérok és áldozatok1
Őszintén szólva, nekem, hogy Magyarország - egy ország közeli és kedves, nagyon nekem, hogy csatlakozik, ott élő a barátaim, akikkel a kapcsolat fenntartása több mint tizenhét éve, ott - része a szívem. Szeretem a magyar főváros - és nem vagyok hajlandó, hogy megcsodálják a törekvése Budapest belvárosában, a maga omladozó birodalmi nagyságát, sokkal közelebb áll hozzám, hogy igazán kényelmes tartalékkal, anélkül, hogy ez abszurd nagyszabású monumentális nagyvárosi területeken. De ugyanilyen - ha nem több - Szeretem a magyar vidék, a kisvárosok, szőlőültetvények a horizontot, hangulatos, rusztikus étterem "saját", ahol nincs élelmiszer "a turisták" és ha a konyha tervezték erős paraszti gyomor ... szeretem Magyarországot!
És én mindig is szerettem volna tudni, hogy - mi történt vele egy fekete véres október 1956?
A tények az esemény iránt érdeklődőket a magyar felkelést, többé-kevésbé ismert - Istennek hála, ma már arra, hogy felülvizsgálják az eseményeket az őszi minden szempontból. Igaz, nem minden ilyen szempont most a divat. Például, a mai Magyarországon, amely hatalomra jutott jobbközép blokk Fidesz / Jobbik, a tragédia több mint fél évszázaddal ezelőtt, hogy mondjuk csak az egyik legfontosabb - az orosz forradalmi megszállták Magyarországot és véráldozat mellett vertek a felkelés az emberek, akik emelkedtek ellen, a kommunista diktatúra a zsidók, a szovjet kommunisták fegyveres Ugyanakkor kénytelen Magyarországon, hogy felejtse el a gondolatait Petőfi és Kossuth, és általában - Orosz kirabolták a magyar szabadság által kényszerítve őket, hogy bánkódik, majd negyven évig a mocsárban "a szocialista tábor."
Őszintén szólva, a jelenlegi állapotában a budapesti azt mondja, nem támogatja, hogy mi történt a korai 90-es "szabadságot a kommunizmus Magyarországon - a fent említett kommunista város tűnt sokkal inkább lenyűgöző (Én nem beszélek itt körülbelül egy tucat utcán" a turisták számára ", beszélek a többiek A város - ami nem zárja ki teljes átalakítása) -, de hagyjuk, különösen. Az a tény, hogy a városi gazdaság demokratikus hatóságai Budapesten lépett elhanyagolják - nem jelenti azt, hogy 1956-ban a Szovjetunió igaza volt, legyőzte a "népfelkelés", emelte a zászlót a "szabadságot a kommunizmus." De kérdezzük meg magunknak egy egyszerű kérdést - hogyan szovjet hadsereg 1956 októberében sikerült a múlt héten elfojtani a felkelést a 10000000. ország?
HOGYAN?
Sok közül az ismerősök, beszélgetés a magyar? Nem hiszem, hogy baj, ha én válaszolok - nem. Nyelv ördögien nehéz, egy szláv csoport lényegében nem érinti, a szállítás, nincs idő, harminchat esetben .... Általában a srednestaticheskogo orosz magyar - teljes és abszolút halandzsa. Sokkal összetettebb, mint a nyelv, mondjuk, római vagy germán, nem beszélve a nyelv a nyugati szlávok.
1956-ban, a soknyelvű, folyékonyan beszél magyarul, mint a mi katonák, akik betörtek Magyarországra, lehet számítani egy kéz - talán még egy kézzel. És ezt a sereget, egy szót se nem beszélnek magyarul, viszont egy nagyszerű módja annak manőver Magyarországon, a szállított vihar veszi a főváros és az összes - úgy érzi, mintha otthon lennék.
Ön nincs meglepve? Me - meglepett, és mégis hogyan!
Szovjet csapatok be Budapesten, akkor lehet teljesíteni tűz barikádokat lázadók - lövés, robbanás, vér, égő tankok, hullák .... Általánosságban, a pokolba. De az erő ismert, hogy a szalma fáj - gyorsan szovjet reguláris hadsereg elnyomja a nyílt ellenállás a rosszul szervezett csoportok a fegyveres "forradalmárok", amely egy elveszettnek ember az utcán, szökött bűnözők, a korábbi vezetők Horthy, Magyarország, lelkes idealisták a hallgatók és az egyéb harcolok, és elpusztítja a barikádokat, megsemmisítése míg ellen minden .... És akkor?
A nap a lázadása az Arsenal és fegyvertár Budapesten a Magyar Honvédség (de facto kijelentette semlegességét a mészárlás), én rabolta el a lázadókat, hogy ötvenezer lőfegyvert és több mint tízmillió töltény hozzá. Mi meg tízezer puska és géppisztolyos szovjet hadsereg vette trófeát, a holttestét, aki megpróbálta nyílt ellenállás a városon belül a mi gépesített hadosztály, és egyszerűen elhagyott félt lakos. És a többi? Végtére is, érdemes lázadó le válláról PCA, dobd a pincében - és itt van, egyszerű állampolgárok, nem az ártatlan polgárok Budapest - amely egyetlen egy katona a szovjet hadsereg, hogy ki nem tud. Mivel a rendes katona, lehívni a Kaluga régióban, és a parancsnok, diplomát a taskenti gyalogsági iskola előtt, hogy soha életemben nem volt külföldön, mind a magyarok - ugyanaz, mert beszélni a szörnyű érthetetlen halandzsa. És azok számára, katonák és tisztek, ki az a sok ezer egyszerű polgárok Budapest, és akik - egy edzett lázadó - teljesen lehetetlen! Még inkább így - ha a lázadó légy boldog, hogy találkozzanak a győztes szovjet hadsereg, intett a kezével tankok, katonák kezeli pálinkák - a későbbi éjszaka, felvette a pincéből fent említett partnerségi és együttműködési megállapodás lövés a hátoldalán a legtöbb katona! És Budapesten, azt fogja mondani, hogy az emberek már ott többször, ilyen gverili lehetőségek - autó és kisteherautó ...
Ennek ellenére - nem kúszik háború "hátulról" (Budapest és Magyarország egész területén) leverése után a lázadás még nem kezdődött meg. Mit jelent ez?
Először is -, hogy a levert lázadás a szovjet hadsereg Magyarországon nem folytat. A szovjet hadsereg megszállta Magyarország, mint a katonai erő a párt tört ki ott polgárháború. Segítségével, amely a magyar kommunisták felülkerekedtek mint az ellenség -, és hogy az elkövetkező napokban, a levert lázadás volt a kezes nem avatkozás a magyar ügyekbe bármely erők külföldön.
Egy magyar lázadás leverte a magyarok maguk is -, mit fogok mondani többet.2
Megérkezett a poggyásza a megszálló szovjet csapatok "magyar" (többnyire zsidó) kommunista internacionalisták a magyarországi székhellyel rendelkező merev politikai rendszer -, valamint az e, tanfolyam elvégzésének "gyorsított iparosítás" és a "kollektivizálás", hamar elért jelentős csökkenése az életszínvonal rendes magyarok. Nem meglepő, hogy halála után az apa minden nemzet "Magyarországon elég világosan látható vonakodása attól, hogy az emberek élni az előírt neki a Magyar Párt a teljes szegénység.
A háború utáni években, Rákosi Mátyás és bandája (A. Gera, Farkas M. és I. Révai), felhasználva a tényleges mindenhatóságát (az összes többi politikai párt is betiltották, és a VPT "uralkodik" honfitársaim Rákosi) Magyarországon létrehozott az országban helyzete a teljes erőszak, önkényesség, törvénytelenség, a megfélemlítés és felügyelete minden állampolgár, Plus, virágzott a kicsinyes rendelet a társadalom egészének, majd egy erőteljes romlása pénzügyi helyzetének magyarok. Az ország szivattyúzott hisztérikus éberségi végeztek folyamatosan keressük ellenség mindenütt - a katolikus egyház, és befejezve a Kommunista Párt (börtönben, többek között, és a titkára volt, a Kádár János) és biztonsági ügynökségek (a tárgyalás Rajk László, az egykori titkára a Központi pártvezetés, belügyminiszter és az azt követő sorozat "kinyilatkoztató" kísérletek, amelynek során elfogták 141 fő, 38 közülük - a internálták, 15 - halálra ítélték.) Során a 1949-1953 években, képviselői minden negyedik magyar családban ment keresztül, a kamera a magyar politikai rendőrség (ÁVH-s, a köznyelvben "Avosh). Rosszul érintette a parasztság - olyan körülmények között kezdődött az év a kollektivizálás mintegy négyszázezer parasztok jogtalanul elítélt és családtagjaik voltak deklassirovaniyu.
Előbb vagy utóbb, de ilyen kemény nyomást gyakorol a vállalat nem kap kevésbé súlyos válasz.
És ő megkapta.
Azt kell mondanom, hogy mindenhatóságát Mátyás Rákosi (nem elég, hogy ő volt a főtitkára VAC, így még augusztus 1952 és lett miniszterelnök, elnöke lett a Honvédelmi Bizottsága és ténylegesen futott az állam biztonsága), feszült nem csak a magyar nép - ezek nagyon elégedetlen és Moszkvában. Vezetés a Szovjetunió május 1953-ben sürgősen (és titokban) arra hívta fel Rákosit Moszkvába, és megpróbálta rábeszélni, hogy a szabály leniently, a hatalom megosztásában, és általában - "gyengíteni a gyeplőt." Sajnos, nem felszólítása arra, mindhiába - a "zsidó király" Magyarország köpött a kedvét Moszkva. Ezután a Kreml okozták más vezetői a VPT - J. Dobie, E. Gera, I. Nagy, A. Hegedyush, J. Hidash, B. Sala és R. Feldvari; Moszkva "vezetők" kerestél köztük, ha nem helyettesíti fölényes Rákóczy, akkor legalább az a személy, amely ellensúlyozni tudta azt a tényt, menedzselt "magyar Sztálin."
Hosszas tárgyalások után, a kompromisszum látszott Moszkvába, találtak - a Magyarország miniszterelnöke 1953 júniusában került a Nagy Imre, aki kijelentette, a "New Deal" - ami azt jelentette, elutasítását a gyors iparosítás és a kollektivizálás, hirdette a szándékkal, hogy a párt vezetése, hogy helyes a legsúlyosabb jogsértések a törvény, ígért gyors és széles körű rehabilitációja illegálisan az elnyomott és néhány enyhülő nyomás a totalitárius társadalomban. Tény, hogy a New Deal vezetett merev elhatárolása a politikai erők Magyarországon - a párt de facto osztva pro-Nagy, "reformerek" és a konzervatívok is, hogy csatlakozzanak mereven kommunista találat.
Liberális gondolkodású vezetők, hogy aktívan előadott alternatív továbbra is a hivatalos árfolyam közösségi alapú kezdeményezések. Kormány Nadia politikai foglyok szabadon bocsátották, azok gyakorlatilag ugyanaz vették az irányítást a "szervek" a másként gondolkodókat, hallgatólagosan ösztönözni kritikus cikkek a sajtóban. Kritika a hibák és a túlzásokat a korábbi fejlődési szakaszában mind a pártban, így logikus, és a gazdasági élet jött ami felveti a kérdést hogy továbbra is a szocializmus építése Magyarországon. A soraiban értelmiségiek - főleg között újságírók és írók -, hogy egy erős ellenzéki Fronde. Hívei a szocializmus és a tájékozódás a Szovjetunió ebben az időszakban kerültek alatt nyíltan nyomást a "reformerek" a kapcsolatuk nem hivatalos "tilalom a szakma, ezek a kommunista lassan megszorította a vezető pozíciót - a kormány, a hadsereg, a Belügyminisztérium ügyek. Úgy tűnt, "A magyar olvadás van szó, hogy be Magyarországra egy" szabad és demokratikus "ország, amely lédús köpni a szocializmus építésének, és visszatér a rendszer a" civilizált nemzetek "
De 1955-ben a helyzet megváltozott - egy ellentámadás ellen kispolgári liberalizmus a New Deal eltolódott a magyar konzervatív párti-szovjet erők, lényegében a fél szakított szétválasztása bal és pravoopportunisticheskogo lejtők, és a bal megpróbálták, hogy a helyzet vissza a reform előtti "állapotban. Áprilisban 1955 I. Nagy elbocsátották posztjáról decemberben - kizárták a pártból (az igazság, és a fő ellenfele, Rákosi Mátyás, amint azt július 18, 1955 lemondani, így a szék, főtitkára VPT Gerő Ernő). Az ő "New Deal" volt tekinthető rossz, megrontása a gyakorlat a szocialista építés -, de maradt a vezetésben Nagy porszívó. Mi akkor nonweak hiccupped egész Magyarország ...
Sajnos - a huszadik SZKP Kongresszus lélegzett be a tevékenységét a "Right eltérés" az új VAC, az ellenzék, amely addigra dicsfény üldözött reformátorok indított eszeveszett tevékenysége a köröket a hallgatók és fiatal értelmiségiek, ami a politikai vita klubok, mint például a hírhedt "Petőfi Kör." Azonban semmi baj, talán nem lenne - ha söpört a soraiban a VAC nem használja a magyar emigráció és felügyeletüket a nyugati hírszerző szolgálatok, aki foglalkozik az I. Nagy Imre és "ellenzéki", mint "ideológiai faltörő kos" a politikai rendszer a szocialista Magyarország . Ezek a srácok, ellentétben prekrasnodushnyh álmodozók a Petőfi Kör, jól tudja, mit akar - és cselekedett, intelligensen, hozzáértéssel és nyugodtan. ... 1956 októberében fognak mutatni fecsegő Nadia és idealisták az értelmiség körében frondiruyuschey hogyan átvenni a hatalmat!3
Magyarország lett a célja a figyelem az amerikai hírszerzés több okból, itt és közepes kezelése az ország a korábbi száműzöttek, kommunisták zsidó származású, és a jelenléte a nyugati, egy nagy és aktív magyar kivándorlók (a magyarok a második világháborúban harcolt Hitler, és sok katonák a magyar SS hadosztály után Háború, úgy döntött, hogy felfüggeszti az oldalon a választóvonal a megszállás zónák), és sok más dolog. Minél több - némi tapasztalattal szításával "nemzeti-felszabadító forradalmak, az amerikaiak már megfordult.
A nyár az 1949 hoztak létre az olasz bizottság a "Szabad Albánia", akinek védnöksége részesült katonai kiképzésben iskolában mintegy 300 albán "partizánok." Tavaszán, 1950 "a gerillák" átlépte a határt a hegyvidéki területek Albánia, azzal a céllal, hogy végezzen propaganda, toborozni szurkolók, és a jel kezdeni az ország fegyveres felkelés. Igaz, ez az ötlet végül Zilch, ezerötszáz "harcosok a szabadságot" harcosok lövés Enver Hodzsa, a másik vesztére Görögországban - de a tapasztalat volt valami! Még inkább - a Magyarország esetében ez nem volt egy hitvány száz és ezer "önkéntes" ...
Július 13, 1953 Bizottsága a Szabad Európa kezdte meg működését, kódnevén "Prospero", a lényege az volt, hogy négy napon belül a 6512 léggömböket egy speciálisan kiválasztott helyszíneket, Csehszlovákia, különösen azokon a területeken Prága, Plzen és Ostrava , ejtették 12000000 szórólapok. Ezzel párhuzamosan, a rádió hangja Szabad Csehszlovákia "húsz órát tele a levegő, miközben támogatja a szabad a csehek és a szlovákok. Ismét ez az intézkedés az a különleges osztalékot a tulajdonosainak, nem hozta, hanem egy felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat - segített, hogy ki.
Plusz, 1956 nyarán az amerikaiak (bocsáss meg, hivatalosan is - a "bizottság" Szabad Európa ") is, a tevékenységük alapján három nagyon aktív struktúrák - a" Print Services Szabad Európa "(ő készített különböző nyomtatott anyagok: könyvek, szórólapok , időszakos sajtó - szállítják a fogyasztók Kelet-Európában "levegő":), Szabad Európa Rádió "(mintegy kétezer. és 29 nagy teljesítményű adók, 6-7 közülük soha küldött Magyarország), és egyfajta" kommunikációs intézmények Száműzöttek szabad Európa "(finanszírozott, köztük a Magyar Nemzeti Bizottság"). Hát, persze, volt néhány támogatott ugyanaz a "Szabad Európa Bizottság" A magyar katonai emigráció szervezetek - köztük a fő volt "Unió a magyar Brothers in Arms" (MHBK), amely a tagság több mint tizenötezer tagja van.
Azt kell mondanom, hogy a srácok készítették a "Szabad Európa" nagyon alaposan -, és ezért szeptember 8., 1954-ben a bizottság úgy határozott, hogy "az irányelv 15., illetve kezdődik" Operation Focus ". Start volt az előírt október 1-je 1954-ben.
Megjegyzem, hogy a kedvező körülmények megteremtése, a kezdete az "Operation Focus" elég mellékelt erők és vezetői VAC (Rákosi Mátyás és bandája). Ezek a "zsidó királyok," Magyarország mindent megtett, hogy a lázadás 1956-ban volt a legnagyobb véres! Köszönhetően erőfeszítéseiket Magyarországon 1949-1953 volt egy nagy Gulág .... Miután az elnyomás ellen, a "csoportja Raika" az áldozatok voltak kommunisták katonai parancsnokok (D. Pálffy, L. Sólyom), majd a korábbi vezetők a baloldali Szociáldemokrata Párt (A. Szakasits D. Marosán), és végül, a vezetők a kommunista párt közötti időszakban megállapítás őt a föld alatti (J. Kádár, J. Callan és mások). Mint írta János sapkát, "az időszak januártól 1951 május 1953, azaz A két páratlan években, a rendőrség kiadott 850.000 szankciók magánszemélyek (többnyire bírságok). 1950-től egészen a végéig az első negyedévben a 1953-bíróságok különböző szinteken, hogy az esetek kezelésének és 650 ezer ember számára 387.000 közülük vád. Azokban az években 1952-1955. igazságügyi és rendőrségi vizsgálat indult összesen 1 millió 136.000 ember, 46%-a volt kitéve a különböző büntetések. "
Plusz, hogy ezt - a túlnyomórészt paraszti magyar kommunisták megkezdte az intenzív iparosítást, "viszont Magyarország egy olyan országba, a vas és az acél!". Abszurd szlogenje az ország, sem a szén, sem vasérc. ... Ezen túlmenően, a feladat első ötéves terv 1951-ben, azaz egy évvel az elfogadást követően is emelkedett közel fele. Az új program egészére, az ipari termelés nőtt öt év alatt 86,4%-a, az eredetileg tervezett, és 200%-, teljesítmény-nehézipar - nem a 104, és 280%, a beruházások szintje nőtt képest az eredeti 70%-os.
Ennek eredményeként a szörnyű önkény magyar mezőgazdaság jött a teljes hanyatlás - a háború előtti szintet a mezőgazdasági termelés vált számára lehetetlen álom. Ebben az esetben a méret a kötelező szállítása mezőgazdasági termékek az államnak nőtt évről évre, és néha évente többször. Ennek eredményeként ezek a politikák - a 1953 tavaszán, több mint 10%-a az ország termőföld maradt vetetlen. Visszavonása gyártott termékek vezetett, hogy 1952-ben, 2 / 3 része paraszti család nem volt elég gabona vagy személyes fogyasztásra vagy ültetés.
Életszínvonalára munkások és a parasztok a korai 50-én alá - ha az árszínvonal emelkedett 1953-képest 1949-ben több mint kétszer, majd a reálbérek volt, 20-22%-kal alacsonyabb, mint ugyanabban a 1949-ben.
Általában, ha nem a Rákosi Mátyás és társainak a zsidók -, akkor semmiféle "Szabad Európa", valamint az Unió a magyar Brothers in Arms: "nem lett volna képes erre. Sajnos, Rákosi Magyarországon - és ezért nem meglepő, hogy 1956 őszén sor került olyan élessé, véres ....4
Azonban kezdetben senki sem Magyarországon, sem máshol (többek között a vezető a "Szabad Európa"), nem feltételezhető, hogy a művelet a "Focus" fog eredményezni a véres orgia Budapesten. Kezdetben a program a maximális összeg, az amerikaiak az volt, hogy rázza a stabilitást a szocialista tábor és a maximális gyengíteni Magyarországra, hozza vissza mag "demokrácia" -, hogy egy nap, talán, hogy palánta .... De a két független állam tényezők - fellengzős áruló Nagy Imre és a szomjúság a véres bosszút a részén számtalan magyar emigráció és a földalatti szervezetek - hűvös helyzet radikalizálódott. De mindez megy előre -, amíg a magyar "nemzeti forradalom" alakult ki az ideológiai szférában.
"Operation Focus" kezdődött, amely az információk támadás - a tömeges felülmúlta, ami történt korábban, amikor az Egyesült Államok nélkül. Az este október 1, 1954-től a kerületi München adták ki az első száz lufi - a szél magával ragadta őket Magyarországon. Majd elindítja ment folyamatosan, attól függően, csak a szél támadt. A golyók repültek hullámban 200-300, amelyet minden egyes egyikük vitt 300-1000 szórólapokat. Ez volt a kezdete a legnagyobb tömegű a háború utáni történetének propaganda támadások - mindössze két héttel a magyarországi légi érkezett több mint húsz millió szórólapok, újságok, alumínium érméket a szimbólumok az ellenzéki, és egyéb agitmaterialov - összesen 176.000 £.
Ez úgy történt, a módszer már elköltött Csehszlovákiában: az első, Magyarországra esett az eső a szórólapok csak a szám "12". A második hulláma névtelen leveleket viselte a csak három betű - CSN, ami szintén egy egyszerű magyar ember az utcán nem beszélt, de szörnyen izgatott. És végül, küldje brosúrákat, amelyek a 12. ábra, és a rejtélyes rövidítés CSN már fejtették részletesen. CSN - volt egyfajta "Nemzeti Ellenállás Mozgalom", és 12 - jelentette tizenkét pontos programot a magyar "ellenzék".
Minden a zene kész lemondani a szakemberek pszichológiai, szakmájuk mesterévé. A megdöntése a szocialista rendszer, vagy, Isten ments, a kivégzések a kommunisták ott beszédet, és nem közel menni! Minden igényt kielégítő volt teljesen ésszerű - jóakarói mögül egy domb tanácsolta a magyaroknak, hogy törekedjen a "hasznosítás az autonómia és az önálló települések, hagyjon fel a üldözése a parasztok, az ébredés az egyéni gazdaságok, létrehozása a szabad szakszervezetek, eltörlik a államosítása kicsinyes kereskedelmi és szolgáltató cégek, valamint annak biztosítása érdekében, a kiemelt fejlesztése könnyűipar miatt súlyos. " Egy szót sem arról kell vágni a kommunisták!
Természetesen a magyarok egyszerű, elég fáradt a vadul kísérleti Rákosi és chums, aki eljött, hogy észre az égen szlogenek sürgetésére a saját lelkét, mert azt mondta dolog világos, ésszerű és nagyon pozitív - elvégre mindig jobb, hogy gazdag és egészséges mint a szegény és beteg ....
Október 15. A magyar kormány küldött tiltakozó megjegyzés, hogy az amerikaiak -, amelyekre a válasz mindössze két hónap, és azt mondta gúnyosan: az Egyesült Államok ajánlott első magyarok ", hogy a tényleges hatalom a helyi tanácsok, annak biztosítása érdekében, a szólás-, gyülekezési és vallásszabadság, hogy megszünteti a államosítása iparágak termelő fogyasztási cikkek ", majd követelni a legtöbb tverdovalyutnoy és zolotozapasnoy ország a világon.
Ez a megjegyzés volt az egyik fő eszköz vnutrivengerskoy felszólalás - csakúgy, támogatja őket maga Nagy Fehér Atya, aki él a Nagy-Sós víz! Ez nem rossz tipp, hogy nézzen körül az Ön számára ajánljuk, legalább chihe! Kivándorló "Uy Hungaria" a tanúsítvány kiadásának december 31-i be, ha megjegyzést "üzenetet megnyugtató", amely kimondta, hogy "az amerikai kormány és a nyilvánosságra támogatását fejezte ki egy ilyen programot, amelyet fel lehet használni a földre, hogy rázza meg az alapjait a jelenlegi rendszer Magyarországon." Megjegyzés: - "rázza meg a rendszer alapjait, a megsemmisítés a rendszer nem megy még. Nem megy ...
Drasztikusan megváltozott 1956 júliusában - ha a poszt általános titkára porszívó helyett Rákosi vezeklés Gerő Ernő - bujkál leple alatt a "Vas-kommunista, kavicsos és vezetője egy gyáva, idióta, és a gyilkos. Vezetése alatt porszívó nyomorultul elvész az ideológiai harc a "jobb hajló, ami még rosszabb, minden lakója az ország nyilvánvalóvá vált, nem képes az irányító szervek a párt reálisan értékelni a helyzetet. Viselkedésük jellemzi a teljes tudatlanság a helyzet, nem értés, arrogancia és a meggondolatlanság. Gerő Ernő 1956 nyarán a bumm elvesztett ellenfeleik "csata a fejekben" -, és attól a pillanattól kezdve egy csoportja Nagy Imre megkezdte snowballing átvétele az ideológiai tér "Magyarország, önként átengedte a vezetést VPT - nagyon gyorsan lett élcsapata a" nemzeti forradalom ". Uraim müncheni dörzsöli a kezét - a de facto irányítást a magyar események, a felelősség a döntéseik következményeit, akkor könnyen át Nagy Imre és társainak értelmiségiek, akik megkapták a 1956 nyarán a lehetőséget, hogy chat él figyelmen kívül hagyva, mit és cenzúra.
Erről csak álmodni!
Minden igazi hatalom, nem csak az ellenzék a magyar kommunisták, és kész arra, hogy vessenek véget (ha szükséges - véres) a történelem, a "kommunista" Magyarország - számtalan titkos szervezetek pátosz címe ("A kard és a kereszt", "Fehér Gárda", "osztály Botond" Az Unió Cadet "Fehér gerillák", "Blood kompakt," a magyar ellenállási mozgalom, a "Nemzeti Ellenállási Mozgalom, a radikális egyházi mozgalom, a Kongregáció Mária", "Regnum Marianum és egy tucat kisebb katolikus szervezetek egyesültek a" keresztény Front) - pontosan tudta, mit kell tenniük az órában a X. soraikból nem fellengzős prekrasnodushnyh beszélő és álmodozók, melylyel nyüzsögtek számos "Petőfi Kör", ezek a srácok készen állnak REZA SIPS kommunisták. És Nagy Imre, az írók és a diákok, és folyamatosan kiabál a "javítása szocializmus" gondosan előkészítette az utat a számukra, hogy a hatalmat Magyarországon.
Nem mondhatjuk, hogy a magyar politikai rendőrség alszik sapkája, és nem látom, hogyan, a ködösítés szó esik a demokratizálódás és a szovjet csapatok kivonását, a párt megbánjuk annak bűncselekmények, és egyéb hangzó ostobaság Magyarországon intenzív felkészülés fegyveres megdöntésére a kormány Vác. Láttam! Közbiztonsági hatóságok arról tájékoztatták a Központi Bizottság a kettős-VAC előkészítése nagy készletek ellenséges elemek, míg a második jelentés jelezte, hogy kezdett körül várható október 22. De az első titkára a VAC kérte ezt az üzenetet "rémálmok beteg ember."
Október 23. a rémálmok valósággá válhat ...5
1956 októberében, a lengyelországi, hatalomra jutott Wladyslaw Gomulka - 1949-ben azzal vádolta a jogot, hogy a nacionalista ferde és kizárták a pártból, majd letartóztatták. Október 21, 1956-ben megválasztott első titkára a párt, ami után ők megreformált - megszüntetése része a kollektív gazdaságok a faluban, megállt az üldözés a római katolikus egyház, nyugodt cenzúra. A hatalomra Lengyelországban, a nemzeti vezetője a gondolkodás (nem történt változás, azonban nem a külpolitika hazája, sem a szocialista választási NFT) adta a magyarok, több hónapig állapotban forradalom előtti láz, erős lendületet ad a tiltakozás. Megjegyzem, futólag, hogy Gomulka volt egy izmos antiszemita - később ő lesz "saját" lengyel Exodus, mondván: március 19, 1968 egy gyűlésen: "A zsidók, akik Izrael drágább, mint Lengyelországban kell hagynia ezt a vidéket."
Nem meglepő, hogy többek között a "forradalmi" értelmiségi, az ötlet, hogy tartsa a nagygyűlésen való szolidaritás a lengyel nép - levetette a terhet "sztálinizmus" (érdekes módon, 1953-1956-én volt, Stalinogrudom Katowice és Katowice vajdaság , illetve - Stalinogrudskim). A rally volt októberére tervezett 23 - és ez a nap kezdetét jelezte a hírhedt magyar forradalom. "
Ezen a napon, a Budapest utcáin kijött szerint különböző becslések 7-20 ember - és ez a bemutató-ben hagyta jóvá majdnem személyesen Gerő Ernő, minden esetben, az orgonát a párt Központi Bizottságának, nazeta "Sabado Nép (" szabad ember ") , írta: "A fiatal diák kezdte harcoló" jobb szocializmus ", és kívánunk neki további sikereket. ... A párt és az újság oldalán a fiatalok jóváhagyja az ő gyülekezet, és szeretnék nagy sikert aratott, hogy ezek az intelligens, kreatív találkozásokat ... A túlnyomó többsége részt vevő hallgatók számára az ilyen üléseken támogatja a szocializmus ... ".
Abban az órában a nap a belügyminiszter betiltották rally - de miután fél óra visszavonta a tilalmat, sőt, a vezetés a VAC elrendelte a kommunisták ... hogy vegyen részt a gyűlésen! Mondd: "megválaszolatlan ellenforradalmi szlogen minden burzsoá provokáció a jelenlegi körülmények között valaki malmára hajtja a vizet a szektához sem."
Időközben, romantikus és idealista elment a terület Bema zászlók és szalagok (a demonstrációs eljött a tizenötezer diák Budapesten!) - Speciálisan kiképzett csapat, képzett antikommunista földalatti, leple alatt a tömegek tüntetők mozogni kezdett az Arsenal, arzenál, katonai raktárak, telekocsi börze, nemzetközi telefonközpont-, fegyver-gyár, az újságok. Három órakor a tereken Yasai Marie, a tizenötödik március, az utcán a Kossuth és Rákóczi a tüntetők kezdenek csatlakozni radikális csoportok, jelszavakat kiabáltak a merevebb szárny. Ezek igényes helyreállítása a régi magyar nemzeti jelkép, a régi magyar nemzeti ünnep, felszabadulás napja, hanem a fasizmus, a katonai kiképzés eltörlése és az orosz nyelvórák. Ezen kívül, hogy igény szabad választások, a kormány élén Nagy, a szovjet csapatok kivonása Magyarországról.
Idealisták és álmodozók kap köpni szemben a hatalom - a 20 órát a rádió első titkára VPT Gerő Ernő felhívja az tüntetőket fasiszta csőcselék, rohamcsapattá az ellenforradalom
És ugyanabban az órában hangzott az első lövések - az épület Rádió. Aki lövés első - védelme az épület, vagy provokátorok a tömegbe - ma már nem találom, hogy minden esetben, ezek a felvételek a jelet az elején ez egy fegyveres felkelés - amely először vett részt több mint húszezer ember.
Az éjszaka folyamán, a lázadók elfoglalták számos kulcsfontosságú budapesti telephellyel - újság "Sabado Nép, hajógyárak és laktanyák nekik. Kilian, Főigazgatósága rendőrség Budapesten, gyárak és tüzérségi iskola, mozi (az egyikük, "Corwin" által szervezett központja a felkelés). A reggel október 24 város, valójában - a kezében a lázadók, a budapesti elhelyezett több mint 6,700 csapatok a magyar hadsereg 50-tartályok, amelyeket hivatalosan már a jogterület, - de az igazi fegyveres ellenállást, a felkelők már csak katonai ÁVH, «avoshki. Magyarország nincs idő minden hirtelen megfosztották vezetés - a közelmúltban "döntéshozók" verte a repedések, mint a csótányok, sem a Héra, sem más adatok nem VAC tárgyaláson, sem szellem. Azonban az éjszaka 23-24 októberi lesz a plénum a Központi Bizottság úgy döntött, hogy fellebbezést nyújthat be a Szovjetunió segítségét, és nevezték ki Nagy Imre miniszterelnök. Az újonnan kinevezett miniszterelnök kihirdette a szükségállapotot, és kijárási tilalom. Beszédében október 25-én kijelentette, hogy "egy kis csoport ellenforradalmi agitátorok kezdődött fegyveres támadás ellen a rendszer." Időközben, ez a "kis csoport" tényleges ellenőrzést közel egyharmada a magyar fővárosban.
Október 24. a város közé tartoznak a szovjet Különleges Hadtest, a Magyarországon állomásozó, a szerződés értelmében 1947-ben - külön részlegek egy körzet. Kezdetben a szovjet parancsnokság nem tervez valamilyen merev megtorló intézkedés - a csapatok elrendelte, hogy tüzet nyitnak csak abban az esetben, amikor is a tűz, több egység, amelyre a város lázadás nélkül éles lőszer. Ennek következtében - súlyos veszteségeket: az első nap 20 embert öltek meg és 48 megsebesült, kiütötte négy tankok, négy páncélozott szállító és leégett több autót. Ugyanakkor - az a nap végén szovjet csapatok elfoglalják kulcspozíciókat Budapesten, és megkezdjük a fokozatos megszüntetése a lázadás - segítségével a kommunisták, "avoshek és szimpatizánsok.
Ugyanakkor a teljes hallgatólagos beleegyezésével a hatóságok által őrizetlenül hagyott magyar-osztrák határon a felkelők támogatás kezd érkezik - autóval a Vöröskereszt budapesti lesz az ex-SS - utászok, tüzérségi, gép tüzérek, katonai szakértők az összes profil, beleértve a szakértők barikád utcai harcok. A határ túloldalán kezdődik mennyiség szállítására fegyverek a felkelők, gyógyszer, élelmiszer, lőszer.
Október 25-ben 15,18 ismét megjelenik a rádióban Nagy Imre: a szovjet csapatok, akiknek részvétele a harcokban követelte létfontosságú érdekeinek szocialista rendszer, akkor azonnal vissza kell vonni, amint a béke helyreáll és a rend. " Azzal a kéréssel fordult a felkelők leteszik a fegyvert, ígéretes megmutatni "maximális nagylelkűség." Senki sem fellebbezésében nem figyel - a dolgok haladnak a saját, immunis hisztérikus körökben a Petőfi, a kegyetlen törvényei háború.
Azáltal 04:00 ülést a parlament felfüggesztette géppuska tűz - a tetők a szomszédos épületek, a pincék a átjárók. Több tucat megölt (beleértve a szovjet tartályhajók, köztük - az ezredparancsnok Maj VP Bachurin), több száz sebesült. Budapest elterjedt egy pletyka - a parlamenti "avoshki és az orosz tartályhajók békés tüntetőket lőttek!
Az este október 25-i budapesti tartalmazzák a 33. Gárda Gépesített osztály i128-Gárda-lövészhadosztály. A harcoló szovjet csapatok előre a városközpontba. On Ferenc Prospect tüzérezred 33. osztály, mozgó nélkül intelligencia, támadták meg, és hordoz súlyos veszteségeket, megölte az ezredparancsnok, ezredes SN Kohanovich.
Október 26-a 5,40 budapesti rádiós nevében a kormány bejelenti a indítson offenzívát a lázadók ellen. Ez azt jelentette, hogy elkezdte "széles művelet végső felszámolása a fennmaradó ellenforradalmi csoportok". A valóságban nem sértő nem indul el, a magyar része tartózkodó veszteséges, három szovjet hadosztály rendelt felügyeli a parancs területeken, folyamatosan folytat kisebb összetűzések a lázadókkal. Ennek ellenére - a súlyos harcok Budapesten van, de ez nem egyszerűbb - lázadás növekszik, amely az új és a kialakulóban lévő területeken, a város fokozatosan kiterjed a véres orgia a törvénytelen gyilkosságok. A börtönből bűnözők lőni a kommunisták, a KGB tisztek, együttműködik az orosz lakosság. A budapesti utcákon itt-ott áramlott a vér patakokat. Nagyon hamar átalakul teljes folyású folyók ...
Október 27. Nagy Imre veszi küldöttsége a magyar közvélemény (beleértve az igazgatósági tagok a klub Petőfi), amely követeli: felismerni a forradalmi tanácsok, mint a kizárólagos képviseleti szervek a földön; kiengedték a börtönből az elítélt egykori rezsim, a szovjet csapatok kivonása Magyarországról és könny Varsói Szerződés. Ezt követően a kormány I. Nagy követeli azonnali szovjet csapatok kivonása Budapestről.
Szovjet csapatok este október 29-én, a kiürítése Budapest - reggel október 30-i utolsó szovjet katona elhagyta a magyar fővárosban.
És itt kezdődik a legrémisztőbb ...6
Október 30, 1956-ben Magyarországon a polgárháború, és a telepített ugyanezen erők, amelyek a mai napig gondosan álcázott magukat "rebellis nép", hogy ehhez csak "fejlesztése a szocializmus" és a szovjet csapatok kivonása Magyarországról. Amikor az utolsó szovjet katona elhagyta a magyar főváros és minden fontosabb magyar városok - sok ezer brutális gazemberek rohant dühösen ölni - és megölni egy kifinomult, kegyetlen, szadista - saját honfitársainak, aki más, mint a politikai nézetek. Budapesten kezdte Massacre - amelynek szintje a brutalitás és atrocitások felülmúlta a legtöbb hátborzongató középkori krónikások ...
Ebben a véres rémálom, van egy fontos pont - ami lehetetlen beszélni anélkül, fagyás-és csúszásgátló fogait és clenching az öklét. Még ma is, miután ötvennégy éves, mesélni ez az epizód a magyar felkelés, nem bírtam könnyek szöktek - és én nem szégyellem őket. Mert nem könnyek a félelem vagy a kétségbeesés - ez szomorú könnyek a büszkeség számára, akik vettek egy vad halált, de nem emelte a kezét, predpochetshih halála katona gyalázatos halála a fogoly, ez egy tisztelgés a hősök, akik életüket adták a hitüket.
Én beszélek a Budapesti Önkormányzati bizottság.
. Abban az órában, a nap október 30-án Keztarshashag területet a város körül bizottság VAC, gyülekezni kezdtek fegyveres tömeg, a város Bizottság abban az időben volt körülbelül negyven ember - katonák ÁVH-s, a kommunisták által vezetett párttitkár Imre Mező, katonák élesítés. Már csak a könnyű fegyverek, valamint a kis-ellátás a lőszer, hogy ugyanazon a lemezen - nem földet az erőd, hanem nyújtja a lázadókat, hogy jöjjön ki a keze, a védők a város bizottság kategorikusan elutasította.
Nem volt semmi esélye. Négy tucat ember, csak a felét, akik közül karrier katonák - ellenük volt, és fél ezer dühös gyilkosok "ízét a vér, és három tank küldött" Forradalmi Katonai Bizottság, "a korábbi általános Béla Kiraya. De nem felelt meg!
Nem minden a védők a város bizottság is megbízható kommunisták, és megvédte azt, és a nagy, nem a kommunizmus, ezek védelmét saját, népi Magyarország - és megvédeni őt a csomag őrült vérével zsarnokok és gyilkosok, nem ezzel a magyar tábornok, aki nem volt. És ezek védte meg - azon az áron, élete ...
Amikor Moszkva jött halálhíre a védők a Fővárosi Bizottság - eddig érvényesült a szovjet vezetők önteltek hangulat, "minden, mint egy önálló telepedett le," mintha fújva. "Budapesten, szakadt darabokra, lógott lámpaoszlopokon, megfeszítették a körúton fák kommunisták!" És számtalan fotó a nyugati hírügynökségek, színes ízvilág dolog történik az utcán a magyar főváros cselekmények középkori brutalitás, csak megerősítette, hogy - igen, Budapesten lesz egy véres dáridó, ott A folyó a vér emberek, akik hisznek a Szovjetunióban, vár rá segítséget és támogatást. Moszkvában, végül rájött: Budapest, megkezdte a megsemmisítése a miénk! - Bár nem beszél az orosz ...
Azt kell mondanom, hogy ki a negyven ember, aki védte a Fővárosi bizottságot, nem minden megölték - több védelmezői sikerült túlélni: valaki elvesztette a tömegben támadó, amikor betörtek az épületbe, valaki kikapta kezéből a felkelők és az orvosok rohant a kórházba, hogy valaki hogy megsebesült, de túlélte - olyan jól, és részletesen a könyvben Holloshi Erwin és Vera Laytai "Köztársaság tér, 1956. Ugyanakkor - a legtöbb védők öltek meg, majd a "nyertesek" alatt a holttestét a hosszú és szorgalmasan megalázott, vykalyvaya halott szemét, kivágása a szív, elvágva a fejét, vsparyvaya a hasa, majd megcsonkított a fórumokat, ahol lehetetlen volt, hogy ismerje el, akik leragadtak a fák körül a tér Keztarshashag.
Ez nem ússzuk meg senkivel. És az első helyen -, akik számára megengedett, hogy feloldja a hangulatot a magyar lángok a polgárháború!
November 1. Nagy bejelentette a rádióban a kimeneti Magyarország a Varsói Szerződés és a "semleges státuszt Magyarországon." De ez már nyílt árulás nem tett különbséget - a szovjet vezetők, felismerve, hogy a feje a hívek a Szovjetunió és a szocialista erők magyarországi legyen magyar, kinevezett vezetője Magyarország Kádár János. Együtt három másik egykori miniszter a magyar kormány - Antalya Apro István Kósa, és Franz Myunnihom - Kádár Munkács (hivatalosan - Szolnok) formában a magyar forradalmi kormány. Ezen a ponton minden magyar, kész fegyvert ellenzi a felkelők jogos vezetésével.
Ezzel párhuzamosan, a szovjet vezetők konzultáltak a vezetők a szocialista országok - és mindenütt lesz teljes és feltétlen támogatása a hatalom cselekvési Magyarországon. Különösen lelkes támogatását a fegyveres változata a levert lázadás volt Josip Broz Tito és Mao Ce-tung. A kormány a Románia és Bulgária általános használatát javasolta a csapatok, hogy leverjék az ellenforradalmi lázadás. Riasztó táviratot a Kreml vezetője küldött az Olasz Kommunista Palmiro Togliatti. Az ő véleménye szerint a magyarországi helyzet, követelte az azonnali katonai beavatkozás. Franciaország és Nagy-Britanniában már elfoglalva esnek át az agresszió ellen Egyiptomban, az USA-ban egy véres dáridó Budapesten okozott csökkenését egy lavina a szimpátiát a lázadók, a legutóbbi időkig az egykori "szabadság harcosok" most a szemében sok amerikai, általuk vált véres gyilkosok - mellett, Eisenhower elnök úgy felesleges komolyan vegyen részt a konfliktus Oroszországgal, mint ostobaság, mint Magyarország.
Általában, minden előfeltétele, hogy a szovjet csapatok léptek a magyar királyságot, és hozta az alkotmányos rendet, hogy november 3 dolgoztak több, mint kedvező.
November 4-én 5 óra 50 perc Moszkvai idő szerint, "Operation Forgószél" kezdődött ...7
Hat órától november 4 különleges hadtest - 2. Gárda Gépesített osztály észak-keletre, 33 th Gárda Gépesített osztály a dél-keleti és 128 th Gárda lövészhadosztály nyugat felől - jött a Budapest külvárosában, és egy óra múlva belépett a város. Azt kell mondanom, hogy az alapkezelő a lázadó erők - nem elég nagy! - Ebben az órában szinte hiányzik, annak a ténynek köszönhető, hogy késő este november 3., az elnök a KGB, IA Szerov és csapata a tárgyalások során a Tekeli letartóztatták magyar kormány delegáció. Tagjai többek között a honvédelmi miniszter, Maléter Pál ezredes, vezérkari Kovács István, igazgató műveletek, ezredes Milos Szűcs és helyettesét Erdei Ferenc. Nagyrészt emiatt csapataink gyorsan elfoglalták a híd a Duna fölött, az épület a párt Központi Bizottságának, a belügy-és külügyminiszter, a városi tanács, Nyugati pályaudvar, az épület a Honvédelmi Minisztérium.
Mindazonáltal - mint a visszahúzó csapataink a város fény fokozott küzdelem, a lázadók egyre inkább a szervezett és a makacs ellenállás, különösen a kibocsátás a külön lakást, hogy a központi telefonközpont területen Corwin, Keleti pályaudvaron, a Királyi vár és a terület Moszkva. Ezért a megerősítését a három hadosztály a szovjet küldött parancsot 100-Panzer Regiment 21 páncéloshadosztály és a 128 st tartály önjáró ezred 66-én Gárda lövészhadosztállyal, két levegőben, gyalogos, gépesített és tüzérségi ezred, két nehéz habarcs zászlóalj. Végére a nap november 6. számú szovjet csapatok budapesti meghaladta a negyvenezer szurony - a különböző lázadó csoportok, sőt, gyorsan elveszti a helyét a városiak nem volt esélye, hogy ellenálljon a nyomás egy ilyen hatalom, bár a heves harcok a városban még három napig.
De az ereje a szalma fáj - reggel november 9-i, a vereség a lázadó csoportok csepeli és budai, lényegében harcok Budapesten már befejeződött.
Miért olyan gyorsan esett Budapesten - a 1944-1945 ellenállt sokkal jelentősebb szovjet erők három hónapon belül?
A válasz nagyon egyszerű - a lázadók nem voltak ellenségei csak a szovjet csapatok, hanem - és még sok más - a magyar nép. További - anélkül, hogy az aktív és aktív támogatásával a magyar leányvállalat "Forgószél" volna minden esélye, hogy nyújtsa ki időben több hónapja, ha nem év ...
Megpróbálja "forradalmárok", hogy átveszik a hatalmat a vidéki Magyarországon, a legtöbb esetben kudarcba fulladt. A Nógrád helyi kommunistáknak, nem adnak megkülönböztethető jelzéseket a központ, úgy döntött, hogy függetlenül járnak el. Nem értem fegyvereket a helyi katonai vezetés egy farka a lába között - azt kérdezte tőle a csehszlovák hadsereg. És hála a csempészték ki a Duna és fél ezer gépet nogradskimi kommunisták által létrehozott fegyveres milíciák Shalgam, Bagyashayya, Karanchlapuyte, Nadbatoni és más települések - amely nem tette lehetővé a felkelés terjedését észak-nyugat Magyarországon. Hasonlóképpen, a helyzet és Békés (ismert, hogy sok futballszurkolók, hogy a klub "Békéscsaba") -, ahol a kommunista fegyveres milíciák az első és utolsó napján a lázadás tartott sorrendben.
Budapesten kívül a magyar csapatok is járult hozzá a levert lázadás -, és néhány nappal azelőtt, "Operation Forgószél".
Október 26 katona tüzérezred található a falu Nadatad érkezett Pec, és hozta a sorrendben. A Kalocsa katonák és tisztek a ponton zászlóaljak voltak szétszórva ellenforradalmárok, akik megtámadták a börtön. Cegléden a katonák gépesített ezredek jöttek létre a katonai jog és a rend, támogatja a legitim hatóság. Esztergom ellenforradalmárok kiütötte az épület a Városi Tanács tisztek és katonák állomásoznak ott képzés légvédelmi zászlóalj. Kecskeméten kiállított ellenforradalmárok a fogva tartottak, egyesítve más csoportokkal, felfegyverkeztek és elkezdett barbár módon bánik vkivel. Aztán ellenük tettek a hadsereg egységei - az első katonai repülőgépek, majd a gyalogság. Nyíregyháza kommunisták és a tisztek ott a lövész hadosztály létrehozott egy Honvédelmi Tanács, amely együtt a szovjet csapatok parancsnoka, kidolgozott egy tervet, hogy megvédje a várost. A Hatvany is biztosította a biztonságát a magyar és a szovjet csapatok megegyeztek, hogy együttműködnek. A Zalaegerszeg katonai letartóztatták tagjai a Forradalmi Tanács. "
Előestéjén az "Operation Forgószél" magyar oldalon vett részt annak elkészítésében, - úgy, hogy a harmadik szerv VNA biztosítja a biztonságos mozgást a felvonuló egységek Romániából, 8-án a gépesített hadsereg, amelynek célja, hogy megakadályozza a magyar-osztrák határon. Rész 5. Gépesített osztály VNA októberig 28 teljesen felújított érdekében azokon a területeken, a Duna és a Tisza, mint a teljesen biztonságos mozgását a szovjet csapatok, jön a Kárpát-Katonai Kerület.
Eleje óta az aktív szakasza az "Operation Forgószél" az egész magyar szurkolók a Szovjetunió fegyvert ragadtak. A fő városa a tartomány Nógrád, Shalgotaryan, megszabadult lázadó milícia működik délig november 4-én, hosszú megérkezése előtt a szovjet csapatok. Az este november 5 védelmezői munkavállalók hatalom megszüntette a fegyveres erők az ellenforradalom a kerületi Szarvas. Ugyanez történt a Bárány, a városok és a Pec Comley a Totkomloshe a Kunsentmartone, a tucatnyi más magyar városok és falvak.
A november 4-én hajnalban, amikor állomásozó Honvédelmi Minisztérium vezető tisztségviselői megtanulta a bejegyzést a szovjet egységek Budapesten, sokan a kapcsolatot a alárendelt egységek és tilos az engedelmességet Béla Kiraya. Műveletek ügyeletes tiszt, ezredes Ugra telefonon, aki Tatabánya ezredben tankelhárító fegyverek, tüzérségi körzet, amelynek székhelye Cegléd és más, és utasította, hogy ne nyílt láng, és koordinálják tevékenységüket a szovjet parancsnokság. Személyzeti ügyeletes a 3. hadtest, ezredes Rudolf Hawash november 4, hogy némi rend: nem nyitott tüzet, hogy működjön együtt a szovjet csapatok. A laktanyában is. Baychi-Zhilinskis Bayeux Forradalmi Katonai Tanács, és a parancsot tett közös határozatot - nem vezet elleni fegyveres küzdelmét a szovjet csapatok. A székhelyén asodskogo gépesített ezred, Budapesten található, az esti november 3-án, a találkozó tisztek, ahol egyhangúlag úgy határozott: abban az esetben a bejegyzést a szovjet csapatok Budapesten nem harcolni ellenük. Tartályok ezen ezred, az őrzés a Parlament épülete, a megközelítés a mi tankok telepített torony fegyvereket vissza, és megparancsolta egy zászlóalj tiszt szaladt fel a szovjet tank legénysége, és így kiáltott: "Elvtársak, nem lő, mi veletek!"
Azt kell mondanom, hogy a parancsnokok a biztonság kedvéért úgy döntött, hogy lefegyverezze a magyar oldalon, és közös fellépést erőinket, hogy ajánlatot Kádár János alkotnak egy önkéntes egységet, hiszen támogatása nélkül a magyarok elleni budapesti lenne nagyon nehéz. Az első tiszt vállalatok és zászlóaljak a rend, amely engedelmeskedik a Kádár-kormány jött létre november 4-én Kiskunhalas, Dombóvár, Pec, november 6 Yanoshhalme, Keszthely, Mezeture, Debrecenben és más helyeken. Ezután alapján az egyes részek alakultak az 1., 2. és később, a harmadik tiszt önkéntes forradalmi ezred. Ez volt e megosztottság és meghatározza a legnehezebb, a legtöbb hálátlan, és a legtöbb szükséges munkálatokat - tisztítja a várost a banditáktól. Azonban senki sem, kivéve a magyarokat, és ezt nem lehetett volna - ahogy a szovjet vezető tisztségviselő különböztetni lázadó skinuvshego váll gép, a hétköznapi ember az utcán Budapesten? Semmi. De Magyarországon ez - egy szelet tortát!
Amikor Budapesten voltam, 1993-ban volt szerencsém beszélni néhány résztvevői az események - és nem mindegyik harcolt azokban a napokban az október a mi oldalunkon. Most, néhány volt tagja a lázadás volt, azt mondta, hogy elérte a második lépcső (a szovjet tankok), a magyar büntető zászlóalj dolgozott Budapesten, a dolgok nem kevésbé rettenetes, mint egy héttel korábban - Dorval a hatalmat a városban lázadók. Fegyvert fogott, "Nemzeti Gárda" tisztjei az önkéntes egységek terelték tömegesen a gyárak Budapest "bérház házak" (A helyi bíróságok emlékeztetnek Leningrádban) - és beültetett a tömegben nehéz géppuska, megkülönböztetés nélkül, aki jó vagy rossz ... de horror történeteket ezekről a lövöldözés megfagy a vér - és sok lázadók hallott ez a szörnyűség, dobott a fegyvert és keresett menedéket a saját otthonukban. Sajnos, sok ilyen történet volt az igazi igazság - a Civil War hadifoglyok nem történt meg ...
Miért vannak a felkelők, hanem a nyílt ellenállás a támadó ellenséges sereg költözik gerilla hadviselés, rohant a Nyugat, az osztrák határ? Mivel a magyar polgárháború megnyerte Kádár és hívei. A szovjet hadsereg tűz égett nyíltan ellenzi zseb a lázadás - magyar ezredek tisztként, majd átvette razzia Budapesten, és vette fel, hogy a túlélő lázadók érezte sokkal okosabb elmenekülni a nyugati, akár hegy és le völgyön - ahelyett, amelyek rejtve egy ideig, majd indítsa el a szovjetek elleni kimerítő gerillaháborút. Magyarország nem ad nekik a lehetőséget!
Én sokszor a mai Magyarországon, tagja a NATO és az EU - és minden alkalommal győződve arról, hogy van még egy csomó ember kész arra, hogy a mi oldalunkon, és ha bármilyen zavar rettenthetetlenül fegyvert fogni, és álljon keze alatt Moszkvában. Magyarországon még mindig elég barátok - hűséges és állhatatos barátokat, akik úgy vélik, hogy a kulcs a boldog jövő országa számára továbbra is terheli a Kreml ...

ОТЗЫВЫ НА РОМАН "НО ИМЕНЕМ ТВОИМ,,,"Yigael Yehudi
шикарная книга, веха в белорусской литературе, и в евразийской историографии. прекрасно издана, плюс к необычайно богатому содержанию. Примечания, написаные человеком знающим и обстоятельным – весьма полезны тем, кто любит и хочет знать историю, при этом милы и знающим, давая красивым языком точные и основательные дефиниции понятий и событий.


Ивашка Байернов
Блестящая работа. Одна из лучших русскоязычных книг последних десятилетий. Мало кто понимает, что восстание Северина Наливайко – ГЛАВНАЯ РАЗВИЛКА истории Восточной Европы.
Подавление поляками этого восстания означало ПРЕВРАЩЕНИЕ КАТОЛИЧЕСКОЙ ЦЕРКВИ ИЗ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКОЙ ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЩЕЕВРОПЕЙСКУЮ!
О чём речь?
Конечно, о том, что именно разгром Северина Наливайко ПОЗВОЛИЛ РЕАЛИЗОВАТЬ знаменитую Брестскую унию! Напомню, что это означало:
1) Католическая церковь ВПЕРВЫЕ В СВОЕЙ ИСТОРИИ получила в своё полное распоряжение огромный ВОСТОЧНОЕВРОПЕЙСКИЙ регион и стала ВСЕЕВРОПЕЙСКОЙ ЦЕРКОВЬЮ.
2) Была похоронена блестящая идея западнорусского православного государства.
3) Речь Посполита из двухрелигиозного (католическо-православного) государственного образования СРАЗУ превратилась в ЧИСТО КАТОЛИЧЕСКУЮ страну, что ПОЛНОСТЬЮ предопределило дальнейшую судьбу польского и литовского народов.
4) Был институирован МНОГОВЕКОВОЙ ПОЛЬСКО-РУССКИЙ КОНФЛИКТ, давший в следующем, семнадцатом веке три ярких вспышки – Смутное время, 1632 и 1657.
5) О политической стабильности Восточной Европы можно было забыть сразу и навсегда, что было подчёркнуто рокошем Зебжидовского в Речи Посполитой и началом Смутного времени на Руси.
Но и это ещё не все ПОСЛЕДСТВИЯ ПОРАЖЕНИЯ СЕВЕРИНА НАЛИВАЙКО.
Дестабилизация Восточной Европы, включавшей ПОЛНОСТЬЮ КАТОЛИЧЕСКУЮ, НО ПРАКТИЧЕСКИ НЕУПРАВЛЯЕМУЮ Польшу логично привела к трём разделам Речи Посполитой и ВТЯГИВАНИЮ Восточной Европы в австрийско-французский конфликт 1794-1815 годов, именуемый Наполеоновскими войнами. Это тема для очень большого исследования, а я ограничусь только маленькой ремаркой: если бы не было вторжений Наполеона в Австрию – не было бы и УЧАСТИЯ РОССИИ в Наполеоновских войнах в том формате, в каком Россия ВЫНУЖДЕНА БЫЛА ВВЯЗАТЬСЯ В ЭТОТ МНОГОРАУНДОВЫЙ КРОВАВЫЙ КОНФЛИКТ в Реальной Истории. Это настолько очевидно, что явно не нуждается в пояснениях. Хорошая тема для «альтернативно-исторического» исследования, не так ли?

Купить электронную версию романа можно здесь: https://www.litres.ru/aleksandr-usovskiy/no-imenem-tvoim/
Бумажную - здесь: http://totenburg.org/product/no-imenem-tvoim-rech-pospolita-ot-kolybeli-do-mogily-aleksandr-usovskiy

"Повесть о девочке, в семнадцать лет ушедшей к звёздам" - доступна на сайте LITRESПьеса о подвиге ленинградской пионерки Зины Портновой, отравившей более ста немецких офицеров.
Сценарий призван максимально «очеловечить» фигуру Зины, стараниями нескольких поколений ремесленников от литературы слишком «забронзовевшей» и поэтому переставшей восприниматься, как живой человек, тем более – девочка. На долю которой выпали немыслимые испытания – которые выдерживали далеко не все взрослые.
В первой картине Зина – обычная ленинградская девчонка, отправленная в деревню к бабушке, со своими немудрёными радостями и нехитрыми удовольствиями. Их разом перечеркнула начавшаяся война, которую, впрочем, поначалу и Зина, и её подруги воспринимают хоть и близко к сердцу, но с уверенностью в скором и победном её завершении. Но реальность быстро разрушает эту благостную картинку, немцы оказываются намного сильней, и вот уже Витебская область – под пятой оккупантов. У очень многих тогда опустились руки, многие приняли житейскую позицию «моя хата – с краю», нашлись и те, кто поспешил в услужение к оккупантам – надеясь вернуть себе то, что отняла у них Советская власть.
Зина и её подруги пошли по иному пути – воспитанные на идеалах коллективизма, взаимопомощи, любви к Родине, самоотверженности - они решили бороться с врагом. Как умели и могли. Подпольная группа «Юные мстители» за два года своего существования нанесла немцам немалый ущерб – венцом которого было отравление личного состава офицерских курсов по борьбе с партизанами, которые немцы организовали в посёлке торфозавода, кстати, сожжённого «юными мстителями». И это совершила Зина Портнова – простая ленинградская девочка.
Зина была схвачена полицаями в ноябре сорок третьего; следователи СД и гестапо не знали о её роли в той диверсии на офицерских курсах, поэтому пытались получить у неё сведения о партизанских связных в Оболи и окрестностях. Зина же, понимая, что иного выхода у неё нет и её ждёт неизбежная смерть – воспользовавшись случаем, схватила пистолет следователя и застрелила его, а затем и двух полицаев, ворвавшихся в допросную.
К несчастью, бежать из здания гестапо было невозможно. Зина была схвачена, и после почти месяца пыток – расстреляна….

Купить можно здесь: https://www.litres.ru/aleksandr-usovskiy/zina-portnova-povest-o-devochke-v-semnadcat-let-ushedsh/

Книга с автографом автора!

Роман «Но именем твоим…» - книга абсолютно несовременная, чем и интересна. Достаточно сказать, что на изучение подноготной той истории, что лежит в основе романа, автор потратил более восьми лет своей жизни, а на поездки по местам событий, описанных в ней – более десяти тысяч евро, и это при том, что гонорар за бумажную версию книги и доходы от продажи электронной версии романа едва ли превысят две тысячи евро. То есть эта книга изначально задумывалась, как издание сугубо и исключительно некоммерческое. Автор просто хотел донести до читателя те удивительные исторические факты, которые ему удалось открыть, и поделиться своими мыслями по поводу событий второй половины XVI – начала XVII веков на территории Речи Посполитой – отголоски коих мы сегодня наблюдаем на Украине, Белоруссии и в России. Очень многие наши проблемы – родом из того времени…
Повторимся, издание – абсолютно некоммерческое. Тем не менее – купить эту книгу, причём с автографом автора, можно. Одна тысяча российских или тридцать пять белорусских рублей – и вы получите этот роман со словами автора, обращёнными лично к вам. Не Бог весть, какое уникальное предложение – но тем не менее…
Когда-то давно, во времена исторического материализма, существовала такая, весьма условная, максима – «книга – лучший подарок». Книги дарили в двух случаях: либо когда более ничего подарить не получалось, либо когда книга действительно представляла собой серьезную ценность – материальную или интеллектуальную. Так вот, мы смеем утверждать, что книга Александра Усовского «Но именем твоим…» - безусловная интеллектуальная ценность. Которая, вполне вероятно, со временем обретёт и недюжинную материальную стоимость.
Заказать роман Александра Усовского «Но именем твоим…» можно, написав автору на адрес электронной почты usovski@gmail.comВторой роман цикла о капитане Савушкине

Пока у нас тут экзальтированная публика возомнила себя народом и шатает "режим" (правда, с каждым днём всё неуверенней, чувствуется, что запал иссяк, а финансирование глохнет) - я потихоньку делаю своё дело. Даст Бог, к концу сентября допишу вторую часть "Одиссея капитана Савушкина" - о Словацком национальном восстании. Пока работал над материалами по нём - кажется, понял, почему оно провалилось, при том, что у повстанцев было очевидное превосходство над карателями и в людях, и в ресурсах. Нельзя было заставлять словаков впрягаться за Бенеша и его Чехословакию. Глупо и контрпродуктивно. Как только вместо Голиана командующим силами повстанцев (к тому же объявленных "1-й Чехословацкой армией") назначили генерала Виеста, а политические вожжи взяли в руки беглые деятели довоенной ЧСР из Лондона - всё пошло наперекосяк. Армия по большей части разошлась по домам, а одними партизанами фронт было не удержать...